• Magkeverékek
  • Kész alapkeverékek
  • Extrudátumok
  • Gabonapelyhek
  • Őrlemények
  • Magok és őrlemények
  • Sütőszer

A rozskenyérről...

Magyarországon  történelmileg  csak  ott  sütöttek  rozskenyeret,  ahol  nem  állt  rendelkezésre megfelelő  mennyiségű  és  minőségű  búza.  Az  Alföldön  szinte  ismeretlen  volt.  Napjaink gaszrokúltúrájában    divat  a  rozskenyér  fogyasztása.  /Ennek  oka,  hogy  más  fehérjéket  (a rozslisztben  kevés  a  glutén,  ami  a  búzakenyérben  sikérvázat  képezve  gondoskodik  annak  laza szerkezetéről)  és  szénhidrátokat  tartalmaz,  amitől  glikémiás  indexe  alacsonyabb  mint  a búzakenyéré. A rozs rosttartalma magasabb, mint a búzáé, de a kenyerek rosttartalmát elsősorban a felhasznált  liszt finomítottsága  határozza  meg./  A rozskenyerek  esetében  az  igények  és  a  valós lehetőségek nem találkoznak. A valódi rozskenyér nehéz és tömör szerkezetű, a fogyasztó pedig könnyű és laza szerkezetű kenyeret (olyant mint a búzakenyér) szeretne, csak rozsból. És jönnek a kompromisszumos megoldások:

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint:

  1. a rozskenyér minimum 60% rozslisztet tartalmaz (MÉ 1-3/16-1)
  2. a rozsos kenyér több mint 30% rozslisztet tartalmaz (MÉ 1-3/16-1)
  3. különböző fantázianevű barna bélzetű termékek.

És  ezek  után  milyen  rozskenyeret  válasszunk?  Lapos,  nehéz,  sűrű  szerkezetűt.  A  kovásszal készültek  savanykásak,  és  tovább  elállnak.  És  ne  idegenkedjünk  a  fűszeresektől,  bár Magyarországon  soha nem volt jellemző  a fűszeres  rozskenyér,  tőlünk  nyugatabbra  vannak hagyományai és egy próbát feltétlen megérnek.

Rozskenyér keverék

Összetevői:

Teljes  kiőrlésű  rozsliszt,  búzaliszt,  só,  pörkölt  őrölt  rozs,  pörkölt  őrölt  árpa, tésztasavanyító, sütőszer. A megfelelő mennyiségű növényi zsiradék, élesztő és víz hozzáadásával finom rozskenyeret kapunk. Az elkészült rozskenyér jellemzője a savanykás íz és illat, sötét szín és nehéz, tömött szerkezet. Az  alapkeverék  lisztre  számolva  60%  teljes  kiőrlésű  rozslisztet  tartalmaz, így a Magyar Élelmiszerkönyvnek megfelelően használhatjuk a teljes kiőrlésű rozskenyér megnevezést.  A  keverék búzaliszttel történő hígítása esetén rozsos kenyeret süthetünk. 

Rozsos kenyérkeverék

Összetevői:

Búzaliszt, teljes kiörlésű rozsliszt, só, pörkölt őrölt árpa, tésztasavanyító, sütőszer. A megfelelő  mennyiségű  növényi  zsíradék,  élesztő  és  víz  hozzáadásával  finom  rozsos  kenyeret kapunk. Az elkészült rozsos kenyér jellemzője a savanykás íz és illat. Az  alapkeverék  30%  teljes  kiőrlésű  rozslisztet  tartalmaz.  Búzaliszttel  való  hígítás  esetén figyelemmel  kell  lenni  a  Magyar  Élelmiszerkönyv  előírásaira,  hogy  a  végtermék  megfelelő rozstartalommal rendelkezik­e a rozsos elnevezés használatához.

Sötét magvas töretes alapkeverék

Összetevői:

RLTK 190 rozsliszt, lenmag, hántolt napraforgó, buzatöret, rozstöret, savópor, pörkölt őrölt árpa, só. Víz és élesztő hozzáadásával kész kenyeret kapunk. 25 kg-os kiszerelésben forgalmazzuk. Az alapkeverék sütőszert nem tartalmaz! A teljes kiörlésű lisztből készült kenyerek rosttartalma lényegesen magasabb,mint a fehér lisztből készült termékeké. Zsírtartalmuk alacsony. A székrekedési problémákat orvosolja. Ezen alapanyagok a legfontosabb élelmiszeripari rostforrásaink.

Sötét, magvas kenyérkeverék

Összetevői:

BL55  liszt,  lenmag,  hántolt  napraforgó,  hántolt  köles,  só,  pörkölt  őrölt  árpa, tésztasavanyító, sütőszer. A kenyér bélzetében 3 féle mag található. Víz és élesztő hozzáadásával ízletes kenyeret kapunk. A termék felületét ajánlott maggal/magkeverékkel megszórni.

Világos, magvas kenyérkeverék

Összetevői:

BL55 liszt, lenmag, hántolt napraforgó, hántolt köles, só, tésztasavanyító, sütőszer. Víz és élesztő hozzáadásával kész kenyeret kapunk. A termék felületét ajánlott maggal/magkeverékkel megszórni.